Летищата у нас са напълно готови за Шенген по въздух. Това заяви

...
Летищата у нас са напълно готови за Шенген по въздух. Това заяви
Коментари Харесай

Летищата у нас са готови за Шенген по въздух

Летищата у нас са изцяло подготвени за Шенген по въздух. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов след инспекция на летище София. Заедно с шефа на ГДГП основен комисар Антон Златанов и основния секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев той се срещна на място с техническата подготвеност на гранична полиция за използване на шенгенските процедури, които влизат в действие от 31 март.
Прочетете още
Стоянов изясни, че от тази дата всички жители, които идват от страни членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна инспекция. Те ще се насочват през обособените гейтове и ще минават само инспекция за летищна сигурност. Пътниците, които са се насочили към страна отвън пространството, пък ще минават през паспортна инспекция.

Вътрешният министър още веднъж удостовери уговорката защитата на границата да продължи по метода, по който се прави и досега. Затвърждава се и наклонността за намаляване на миграционния напън.

По данни на Стоянов през последното денонощие са били отчетени 29 опита за незаконно прекосяване на българо-турската граница срещу 203 на същата дата година по-рано. От началото на годината досега противозаконните опити са 6 100, а за същия интервал през предходната година - близо 21 000.

Директорът на Групово дело " Гранична полиция " гл. комисар Антон Златанов пък разясни, че отпадането на граничните инспекции за страни от Шенген не значи отпадане на полицейския надзор.

Той уточни, че ще отпаднат граничните инспекции на децата, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници, и Групово дело " Гранична полиция " няма да изисква даване на документално единодушие от родителите при овакантяване на страната на малолетни и малолетни български жители на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген.

Изискването за носене на документ за идентичност остава в действие. Родителите би трябвало да знаят, че правилото за съществуване на общо единодушие за издаване на паспорт и за овакантяване територията на страната, залегнал в националното законодателство, би трябвало да се съблюдава. При спор сред родителите по тези въпроси, той се взема решение от районния съд по сегашния адрес на детето. Декларацията за единодушие за пътешестване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни отвън Шенген, посочи Златанов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР